Blogit.fi

keskiviikko 2. kesäkuuta 2021

Juoksemisen sietämätön vaikeus (kesällä).

Jotta jokainen blogiteksti ei käsittelisi sitä kuinka hienoa hommaa juokseminen onkaan, niin tarkastellaan välillä kolikon toista puolta. Nyt alkava kesä on kolmas kesä itselleni juoksuharrastuksen parissa. Ja vuosi vuodelta se tuntuu vaan vaikeammalta sitä mukaa, mitä korkeammaksi lämpötila nousee. Tiedän toki, että yleisesti ottaen juokseminen katsotaan kesäurheiluksi, mutta itse en voisi olla enempää eri mieltä tästä asiasta. Kesällä pelataan jalkapalloa silloin kun ei olla aurinkoa ja hellettä paossa, esimerkiksi vanhan rintamamiestalon viileässä kellarissa. Olen jo ihan lapsesta asti viihtynyt mieluummin viileässä. Pikkupoikana vetäydyin usein hellepäivinä kotimme keittiön isoon kylmiöön lukemaan Aku Ankkoja tai Enid Blytonin Seikkailu- tai Salaisuus -sarjaa. Itse en koskaan ole ollut Viisikko-fani.
26 astetta lämpöä Pukinvuoren mäkirallissa. Siinä on yli 10 astetta liikaa. 
Vaatteiden vähennys auttaa vain tiettyyn pisteeseen asti. Ei sitä oikein kehtaa pelti paljaana juosta... 



Olen yrittänyt vaikka ja mitä konsteja tähän vaivaan. Aikaisin aamulla tai myöhään illalla on ehkä se paras vaihtoehto, mutta nekin on sitten melkein lyhyen lenkin päiviä. En usko että saisin itseni revittyä niin aikaisin sängystä ylös, että pitkis olisi vaihtoehto. Ja sitten taas toisinpäin, varsinkin kuumina päivinä minua väsyttää ihan koko päivän ajan, ja se tietysti vaan lisääntyy iltaa kohden. Nestettä nautin varmasti tarpeeksi päivää kohden, ja se on ihan turha sanoa että "pysyttele varjossa ja viileässä". Sieltä kun tulee pois, niin välittömästi iskee helleahdistus. Varsinkin jos pitäisi lenkille lähteä.

Lyhyen juoksuharrastukseni aikana olen havainnut, että itselleni paras keli juosta on siellä +5 - +10 asteen välillä. Se on mukavasti vielä shortsikeliä, mutta kuuma ei pääse kuitenkaan yllättämään saman tien. Moni on sanonut, että lenkille lähtiessä pitää pukeutua sillä tavoin, että katsoo mittarista lämpötilan, ja laittaa vaatetta päälle sillä tavoin kun laittaisi normaalisti kymmentä astetta lämpimämpään säähän. No mitenkäs sitten kun mittari näyttää +25 astetta, ja pitäisi lähteä lenkille. Vaikka Jämsänkoski on aika pieni paikka, niin ei sitä oikein siltikään kehtaisi mennä tuolla ympäriinsä Speedoissa ja yläpelti paljaana. Swimrun voisi tietysti olla mielenkiintoinen vaihtoehto, mutta sitä varten pitäisi opetella uimaan jotain muutakin tyyliä kuin sammakkoa. 
Kellokin sen tietää. Tämän kevään/kesän ekalta lämpimämmältä jaksolta. Normaalistihan tuo lukema kiipeäisi ylöspäin, mutta itselläni se vaan laski. 

Kesän juoksuintoa laimentaa vielä kuningaslaji jalkapallo. Vaikka itse pelaankin vain kutosdivaritasolla, niin kyllä meilläkin treenit on kaksi kertaa viikossa ja pelit siihen päälle. Toki harvoin töiden vuoksi pääsen itse kahdesti viikossa treeneihin, mutta olisi se nyt varmaan joukkuetta ajatellen ihan mukava, että sen kerran kun sinne pääsen, niin jaksaisin edes tehdä jotain. Ei siinä kauheasti intoa ole treenaillakaan, jos on edellisenä päivänä käynyt painelemassa pitkiksen, ja palautuminen siitä on vielä kesken. Sama pätee tietysti myös peleihin. 
Maailman kaunein Jukka Virtasen Pallokenttä ja Jämsänkosken Ilves! Kuva: Henrik Stier

Omalta kannalta katsottuna on siinä mielessä ihan hyvä asia, että osa kisoista on siirretty kesältä syksyyn, että jos ne olisi kesällä, niin omat tulokset jäisivät mahdollisesti jopa vielä nykyisiä vaatimattomimmiksi. Toisaalta tässäkin on se kääntöpuoli, että kesällähän niihin syksyn tapahtumiin pitäisi treenata, mutta mitenkäs treenaat kun ei yksinkertaisesti pysty? Eikä se tosiaan auta, vaikka lenkillä olisi kuinka paljon nestettä (ja erilaisia energian lähteitä) mukana, kuumuus yksinkertaisesti vain imee kaikki energiat ja voimat kehosta. 

Olen keskustellut tästä asiasta monenkin eri henkilön kanssa, ja tämä kyllä jakaa mielipiteet vahvasti. Kumpaan koulukuntaan itse kuulut? Pro- vai anti-helteet? Jos tykkäät juosta kuumassa, niin laita ihmeessä omat vinkkisi kommentilla tai sitten vaikka Instagramissa @ruutisormi - Kaikki tipsit otetaan vastaan! 

Parasta kuumina kesäiltoina. Grillaus ja hyvä olut! 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti